sunnuntai 3. tammikuuta 2021

SUUNTANA OMAVARAISUUS

#suuntanaomavaraisuus2021 -yhteispostaus 

tätä luotsailee eteenpäin Tsajut -blogin (www.tsajut.fi) Satu ja Korkealan (www.korkeala.fi) Heikki

 Osa1


Blogin aloitus (itsehänenolisitätäsaanutaikaiseksijoseijokuolisipotkinutvähän)

Meistä: 

Koko hommahan sai alun jo vuosikymmeniä sitten kun esiteininä pyysin mummolta, voisiko pihaan saada muutaman mansikantaimen (luonnosta ja kasvisruuasta kun kiinnostunut olin). Muutama kottikärry tuotiin naapurin heppatallilta "Pollen parasta" ja siitä se lähti. 

No kirjaimellisesti lapasesta. Äiti ja isä kun saivat tästä mansikkapuskastani kuulla, rajäytettiin koko mummon piha sille mallille että laajaskaaleisempi viljely tuli mahdolliseksi.

Vuosien varrella on tuonne mummon pihalle ilmestynyt kasveja, laajennettu kasvimaata, istutettu vaikka ja mitä ja kokeiltukin eksoottisia asioita. Kasvuvyöhykkeenä  1b - 2, olemme juurikin rajalla kumman puolelle kuulutaan.

Nyt itse keski-iän kynnyksellä, lasten kasvaessa sormet syyhyävät enemmän ja enemmän puutarhahommiin.

Kasvimaamme sijaitsee vyöhykkeellä 1b, suojaisassa paikassa. Piha on noin puolihehtaaria, josta osa on kuusikkoa, muuten piha on täynnä hyötykasveja ja kukkia.

Kasvimaata hoitaa ja satoa nauttii äiti, mummi, kaksi koululaista, päiväkotilainen sekä isomummo 95v. sekä mukana menossa koira.

Pesällinen mehiläisiä koettaa selvitä jälleen yhdestä talvesta.

Näin talvikautena kudon, kokkaan ja leivon sekä luen kirjoja.


Joulukuussa alkoi jo uuden kasvukauden suunnittelu ja osin toteutuskin; lämpimän syksyn viivytellessä totesimme valkosipulin istutuksen olevan ajankohtainen vasta joulun alla. 

Valkosipuleita kasvatamme paljon, alunperin kantamme on kotoisin Keravan valkosipulimarkkinoilta, kanta on kuulemma venäläinen talvivalkosipuli.

Syksyllä istutimme paljon mansikoita, näistä herkuista haluamme olla omavaraisia.


Tammikuu, omassa mielessä kevät hiipii jo kovaa vauhti, ensimmäiset siemenet on tilattu, toiveissa olisi saada esikasvatuskin käyntiin joidenkiin osalta kasvilampun alle. Ja kun ulkona vielä pakkanen paukkuu lähtee joka tapauksessa ikkunalle idätysasia pöhisemään. Aluksi sinimailanen, kunhan jostain kaappien kätköistä löydän, mungpavut.


Omavaraisteluni ideologia

Ajatuksena on saada maasta ruokaa, tietää ravintonsa alkuperä ja opettaa lapsille, että kaupastakin ostetut raaka-aineet tulevat jostain ja niiden eteen tekee joku töitä. Kulunut vuosi oli poikkeukselleinen ja antoi ajatteleminsen aihetta. Jo nyt on tietyissä tuotteissa näkynyt kaupoissa vaikeuksia tuotannosssa ja saatavuudessa. Vaikka kaikkea ei ehkä ole järkevää kasvattaa itse, on silti mukava tietää jotain apetta saa omasta maastakin. 

Yhä enemmässä määrin uskon, että tulevaisuudessa kotitarveviljely lisääntyy ja pienimuotoisella vilejlyllä tullaan tuottamaan kasvava osa maailman ravinnosta.


Suunnitelma 2021

Syksyllä meitä kohtasi pettymys perunoiden kanssa, edes siemenperunaa emme saaneet takaisin. Tästä suivaantuneena emme halua pettyä ensisyksynä, joten perunamaan tilalle istutettiin mansikkamaa Riasta ja Honeyoye. Tarkoituksena olisi saada talven mansikat omasta maasta. Ria on jatkuvasatoinen ja meillä ainakin hyvin  isomarjainen. Honeyoye tuottaa pääsadon ja sen jälkeen vielä vähän. Taisin laskea n.80 uutta puskaa.
Olemme vuosikausia on omavaraisia sipuleista; sekä puna-, että keltasipulia istutetaan senverta että seuraavana keväänä lopetellaan viimeiset sipulit. Tänäkin vuonna laitamme sipulia maahan. Käytämme hyödyksi uuden mansiikamaan ja laitamme taimien väliin, niin puna-, kelta-, kuin valkosipulinkin. Valkosipulikanta on meille joskus hankittu Keravan valkosipulimarkkinoilta, virolaiselta myyjältä. Oletattavasti tuo lajike on Aleksandra. Jokatapauksessa käytämme ruoanlaitossa paljon valkosipulia ja nämäkin meillä riittävät seuraavaan satokauteen saakka. 

Tarkoituksena olisi neuloa enemmän ja tähän haasteen tarjoaa koululainen jolla opettelussa alkuvuodesta on lapasten neulominen. Kirjoja tulee selailtua ja luettua, katsotaan tulisiko päivitystä myös kasvirintamalle jostakin kirjallisuuden syövereistä.

Joka vuosi tulee istutettua jotain uutta tai lisää vanhaa; tänä keväänä toivottavsti uusia monivuotisia marjakasveja ja joitakin kukkasia. Tähän oleellisesti liittyy myös muutaman penkin kasvien ja mahdollisesti jopa paikan vaihto, suunnitelmia on, katsotaan kun tarkentuvat.

Koska koko perhe on varsin ihastunut marjoihin, yritämme marjastaa pakkaset täyteen luonnosta, sillä villit kotimaiset marjat tekevät kauppansa läpi vuoden. 


Muut mukana olevat omavaraistelijablogit


Vyöhyke 1

Laura eli Javis https://lauraelijavis.wordpress.com/2021/01/04/urbaania-omavaraisuutta-taas-alussa/

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/tammikuu2021/

Apilankukka http://www.apilankukka.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-1/

Vyöhyke 2

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/01/meidan-omavaraistelua-omavaraisuus.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/01/omin-voimin.html

Vyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-1/

Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2021/01/omavaraisempaa-elamaa-2021-osa-1.html

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2021/01/vuoden-2021-omavaraisuushaaveet.html

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/01/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-1.html

Villakotiranta http://www.villakotiranta.fi/herailya-tulevaan-puutarhavuoteen-omavaraisuus-osa-1-2021/

Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2021/01/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html

Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=20938

Mikä Itä https://mikaita.fi/2021/01/04/haaveissa-kasvukaus-2021/

Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/01/omavaraisteluni-ideologia.html

Vyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/01/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Korkeala https://www.korkeala.fi/?p=3438

Puutarhapäiväkirja https://puutarhapaivakirjapuutarhapaivakirja.blogspot.com/2021/01/omavaraistelusuunnitelmaa-vuodelle-2021.html

Vyöhyke 5

Puutteela https://puutteela.com/?p=609

Vyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/01/04/suunnitelma-2021/

12 kommenttia:

 1. Mukava päästä seuraamaan teidänkin omavaraistelua :) Teidän mansikkaviljelykset kuulostavat kadehdittavan isoilta. Me olemme vielä tyytyneet ostamaan mansikat naapurin viljelijältä, mutta metsämarjoja keräämme reilusti pakastimeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, aiemmin teimme vähän sitä sun tätä, nyt olisi tarkoitus yrittää järkeistää kasvatuksia, kasvattaa sitä mikä toimii ja miettiä sillä välin mikä muussa on pielessä =)

   Poista
 2. Onneksi olkoon blogista! Tervetuloa mukaan sekalaiseen joukkoon. Me perustettiin mansikkamaa myös viime kesänä. Pohdinnassa on nyt se peruna. Vaikka naapurit on siinä huippuja, joten perunat on taattu vaikka menisi mönkään.

  VastaaPoista
 3. Ai miten hauskasti ja ytimeen osuen kuvailit tuota alkua, jossa ensin oli vaan vähän jotain pientä ja sitten jo "rajäytettiin koko mummon piha" kasvimaaksi :D Samaistuin tähän kovasti :D

  Mennyt vuosi on opettanut ihmisille miten järjetöntä on rahdata ruokaa maailman ääriltä toiseen ja miten tärkeää on kyetä tuottamaan yhteiskunnan tarpeita omassa maassa. Uskon itsekin, että kotiviljely tulee yleistymään paljon, ja hyvä niin!

  Lämpimästi tervetuloa mukaan poppooseen! Tulee olemaan kivaa seurata puuhianne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, jos naapurissa tuotetaan iso osa ruuasta omissa pienissä yksiköissä, datsoilla, luulisi sen onnistuvan myös meillä.

   Poista
 4. Mahtavaa saada sinut viimein joukkoon. Valkosipuliviljelmänne ovat todella kuuluisia 😊

  VastaaPoista
 5. Tervetuloa bloggaamaan. Hauska tutustua.
  Odotan innolla jatkokuulumisia.
  Noinhan siinä käy, kuten kerroit. Pienestä se alkaa ja pian uusi harrastus vie mukanaan.
  Mansikkamaastanne lukiessa vesi herahti kielelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, juu tälle pirulle annoimme pikkusormen ja se vei koko käden xD

   Poista
 6. Olipa mukava tarina omavaraistelun alusta. Mikäköhän perunoissa meni pieleen?Yleensä perunasta tulee aina jonkin verran satoa. Oliko perunoissa jotain tautia/tuholaisia vai eikö vain lainkaan muodostunut mukuloita?

  VastaaPoista
 7. Meillä oli perunarutto, se vei sadon. Jos vieljelystä tulee vain pahamieli ja työtä enemmän kuin tulosta, niin on helppo päättää vilejely muutamaksi vuodeksi, jossain kohtaa yrittänemme uudelleen.

  VastaaPoista

Haaveilua kasvihuoneesta

 #Suuntanaomavaraisuus2021 -yhteispostaus toukokuulle, jota luotsaavat Tsajujen Satu    ja Korkealan Heikki  Meillä on pihalla pieni 9m2 kas...